Redno zaposleni ali honorarni tekstopisec – koga izbrati?

Kazalo

Kje je najboljše delovno mesto za tekstopisca je zelo zapleteno vprašanje tako za delodajalce kot za pisce besedil. Ali se splača delati na daljavo ali v pisarni kadar gre za ustvarjalna dela? V naslednjem članku bomo analizirali prednosti dela s polnim in delnim delovnim časom za tekstopisce. Odgovorili bomo na vprašanje, kdo je bolj dobičkonosen za podjetje in kje so najboljši delovni pogoji.

Redno zaposleni tekstopisec

Redno zaposleni  ali „stacionarni” tekstopisec je oseba, ki ustvarja vsebino v poslovnih prostorih podjetja.

Ta tekstopisec običajno dela za velika podjetja in z njihovo marketinško ekipo. V tej situaciji delo v pisarni bistveno olajša medosebno komunikacijo in usklajenost pri večjih projektih.

„Stacionarni” tekstopisec – prednosti

Za zaposlenega:

 • stalna zaposlitev in redno plačilo
 • v naprej pripravljene smernice podane pred sprejemom naročila.
 • možnost dela na velikih, daljših projektih
 • usposabljanja in strokovni razvoj
 • naučiti se timskega dela

Za delodajalca:

 • običajno nižji stroški za redno zaposlitev tekstopisca
 • hitro izvajanje naročil
 • učinkovito posvetovanje o spremembah in popravkih besedila

Verjamemo, da ni smiselno predstavljati slabosti, saj bi bile te le nasprotja dela na daljavo. Zato pojdimo neposredno k nadaljnji analizi.

Honorarni tekstopisec

Honorarni – freelancer tekstopisec je oseba, ki ustvarja profesionalne spletne vsebine doma ali iz druge lokacije.

Delo kot freelancer postaja vse bolj priljubljeno. Preverimo ali se splača delati na daljavo.

Honorarni tekstopisec – koristi

Za zaposlenega:

 • ni se treba voziti na delovno mesto
 • večja osredotočenost
 • možnost dodatnega razvoja med delom za številna podjetja
 • priročnost in zasebnost

Za delodajalca:

 • dodaten prostor v pisarni
 • možnost stika izven in ne samo med običajnim delovnim časom

Prav tako je vredno omeniti, da delo na daljavo običajno nima polnega delovnega časa, zaradi česar se izplačilo obračuna za določeno naročilo – projekt, kar se lahko izkaže za koristno v primeru manjših podjetij.

Redno zaposleni ali honorarni tekstopisec – koga izbrati?

Zavedajte se, da so zgoraj omenjene prednosti le nasveti in, da ustrezna odločitev zahteva upoštevanje številnih drugih dejavnikov. Videti je, da je polna zaposlitev pisca besedil boljša rešitev za večja podjetja, ki izvajajo velike projekte.

Obstajajo pa tudi tekstopisci, ki delajo s polnim delovnim časom a vendar na daljavo. Pogosto ustvarjajo veliko količino profesionalnih vsebin. Prav tako pa v praksi obstajajo redno zaposleni tekstopisci, ki delajo samo s krajšim delovnim časom ali sodelujejo na pripravništvu.

Za delodajalce je optimalna izbira odvisna od povpraševanja po vsebini, specifičnosti naročil, pa tudi od lokacije sedeža podjetja in širše razumljene poslovne politike.

Za pisce besedil je prav tako težko izbrati primerno delovno mesto. Pisanje v podjetju je prijetno, vendar naloge morda niso redne, kar pisca izpostavlja nestanovitnosti zaslužka. Poleg tega vse večja konkurenca otežuje iskanje strank. Lahko rečemo, da je delo na daljavo bolj namenjeno ljudem, ki imajo finančne vire v ozadju in se lahko preizkusijo tudi v tem poklicu.

Povzetek

 1. Izbira delovnega mesta ima tako prednosti kot slabosti.
 2. Ustvarjanje vsebin na daljavo je priročno, ima pa manj stabilnosti in močno konkurenco.
 3. Redno zaposleni tekstopisec je vezan na vožnje do delovnega mesta in intenzivno delo, vendar pa prejema redno plačo in se uči delati na večjih projektih.
 4. Za delodajalce sta redno zaposleni in freelancer izvajanje rešitev, ki ju je treba ločeno analizirati. Najboljša izbira za sodelovanje naj se sprejme glede na situacijo v podjetju in njegovo poslovno politiko.

Marjetka Rojec

Marjetka je pisateljica po duši in po srcu. Kreativna in nemirna oseba, ki vedno išče nove izzive. Je izkušena pisateljica, ki piše za lokalni časopis, besedila za prireditve in dogodke, izdala je nekaj otroških knjg in pesmi, izkušnje pa ima tudi z upravljanjem spletne trgovine. Odlično se izraža na papirju in zelo rada bere. Njena paleta interesov je raznobarvna in široka, kateri ni videti konca. Je del hitro rastoče ekipe Content Writer, kjer vam je na voljo za vsa vprašanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnjikrat na blogu

11.07.2024 Pisanje besedil
10.07.2024 Vsebinski marketing
09.07.2024 Pisanje besedil
08.07.2024 Pisanje besedil
07.07.2024 Družbeni mediji
06.07.2024 E-trgovina
05.07.2024 E-trgovina
04.07.2024 Pisanje besedil
03.07.2024 Pisanje besedil

Profesionalna poslovna besedila

Naročite vsebine

Postanite tekstopisec

Kariera

Tečaj pisanja besedil