Meta opis in meta naslov – kako ju ustvariti?

Kazalo

Meta opis in meta naslov sta dva opisa, ki se pojavita v iskalnikih. Spodbujata vstop na spletno stran in posredno povečujeta pozicioniranje. V nadaljevanju bomo natančno pogledali kako ustvariti meta opis in meta naslov, da dosežemo najboljše rezultate.

Meta opis – besedilo, ki pritegne uporabnike

Ne glede na to, ali optimiziramo podstran, domačo stran ali članek – lahko spremenimo meta opis, ki se pojavi v iskalniku. Ta ima en osnovni namen in sicer prepričati uporabnike, da obiščejo spletno stran.

Meta description of the website of the Content Writer Agency.
The longer description displayed in organic results is meta-description.

Že nekaj časa ne velja več, da količina ključnih besed v meta-opisu formalno ne vpliva na uvrstitev. Vendar pa privlačna besedila izboljšajo stopnjo klikov (CTR), kar se pomembno odraža v višjem organskem prometu.

Omejitev dolžine meta opisa je +/– 156 znakov.

Če presežemo to število bo Google samodejno skrajšal besedilo z končnim dodajanjem treh pik. Nekateri vtičniki, kot je YoastSEO, imajo zgornjo mejo za samodejno vidljivost.

Kakšne so značilnosti učinkovitega meta opisa?

  1. Privlačnost – jasno povejte uporabnikom. Kaj bodo pridobili, ko obiščejo vašo spletno stran? Glede na primer odgovorite na vprašanja, kot so “Kaj se boste naučili?”, “Kaj boste vedeli?”, “Od česa boste imeli koristi?” itd.
  2. Neposrednost – opis mora biti naslovljen na uporabnika, tj. pri ustvarjanju vsebine uporabljajte samo “vi”! Veliko ljudi naredi napako s tem, da je besedilo preveč informativno. Ima samo 156 znakov, zato morate v teh številkah uporabnike spodbuditi k obisku vaše spletne strani. Vsa vsebinska vsebina in težki izrazi imajo svoje mesto v članku ali podstrani.
  3. CTA (Poziv k akciji – Call To Action) – Da bi povečali učinkovitost konverzije, pozovite svoje občinstvo k akciji. Besede kot so “Vstopite!”, “Izvedite več!”, “Preverite!”, se morda zdijo nepomembne pri “goli” analizi, vendar resnično pritegnejo uporabnike.

Razen tega nekateri ljudje predlagajo vključitev ključnih besed v meta opis. Tudi to je pravilen pristop, saj tak postopek samodejno izboljša zanesljivost in jasnost besedila. Če je vaša fraza “moški čevlji”, je značilnost dobrega opisa, da bo vključeval frazo “moški čevlji”.

Meta naslov – dober naslov je osnova

Medtem ko opis pritegne občinstvo nam naslov jasno pove o čem govori članek ali podstran. To je posledica dejstva, da ima meta-naslov +/- 75 znakov kar pomeni, da nimamo veliko manevrskega prostora. Je pa dovolj, da se prilega naslovu besedila s kratkim CTA, kot je “Preverite!”, “Poglejte!” ali splošnim imenom strani.

Meta title of the website of the Content Writer Agency.
Meta-title is a phrase that show up in the search engines’ results.

Zato imamo običajno dve možnosti: naslov + CTA, ali naslov + ločilo + ime spletne strani. Raje imamo prvo možnost predvsem zato, ker se lahko ime spletne strani vidi kot povezava.

Meta naslov običajno vsebuje ključno besedno zvezo saj je naravni del naslova. Nekateri viri predlagajo, da bi se vsaka beseda začela z veliko začetnico in bi s tem pritegnili več pozornosti uporabnika. Sicer je to je redka praksa, ki pa se lahko še vedno izkaže za učinkovito in s tem izstopate iz konkurence.

Meta-tekst - FAQ

Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja v vezi z meta-naslovi in meta-opisi.

Kaj so meta-besedila?

To je vsebina prikazana v iskalnih rezultatih. Meta-naslov je zgornji zapis, meta-opis pa je spodnji.

Kako dolga naj bodo meta-besedila?

Dolžinska omejitev za meta-naslov je približno 75 znakov medtem, ko je za meta-opis približno 156 znakov. Končni rezultat je odvisen od širine uporabljenih črk (na primer, črka “R” zavzame več prostora kot črka “I”).

Kaj storiti z meta-besedili, ki so bila izrezana?

Google sam ocenjuje ali bo uporabil meta oznako ali prikazal del vsebine, ki bo ustrezen za uporabnikovo poizvedbo. Zaradi tega meta-naslov in meta-opis ne bosta vedno prikazana – tudi če sta v popolnem zapisu. To je običajen postopek in vam ne ne povzroča skrbi. Samodejna ocena algoritmov pomeni, da nimamo veliko manevrskega prostora razen, da preprosto izpolnimo meta-besedilo.

Ali moja meta-besedila izboljšajo SEO?

Uradno meta-teksti ne prispevajo k izboljšanju SEO rezultatov. Vendar pa ne pozabite, da se uporabljajo za spodbujanje obiskovalcev, da obiščejo vašo spletno stran. Posledično višja stopnja obiskovalcev vodi do povečanja organskega prometa.

Ali je potrebno zapolniti mesto v meta-naslovu in meta-opisu?

To ni nujno obvezno. Če polje pustimo prazno si bo iskalnik sam “izposodil” ustrezen del besedila. Vendar pa je vredno, da to storimo sami, da razvijemo najbolj spodbudna besedila, katera bodo uporabnike pripeljala k obisku spletne strani.

Povzetek

  1. Meta opis in meta naslov sta opisa, ki se prikažeta v iskalnikih.
  2. Privabita pozornost in spodbujata uporabnike, da obiščejo spletno stran.
  3. Čeprav že dolgo nista pomemben dejavnik razvrščanja, izboljšujeta CTR, kar pa posredno vpliva na pozicioniranje.
  4. Meta naslov in meta opis sta besedili, ki sta ustvarjeni izključno za uporabnike. Zaradi tega je pomembno, da sta pregledna in privlačna.

Marjetka Rojec

Marjetka je pisateljica po duši in po srcu. Kreativna in nemirna oseba, ki vedno išče nove izzive. Je izkušena pisateljica, ki piše za lokalni časopis, besedila za prireditve in dogodke, izdala je nekaj otroških knjg in pesmi, izkušnje pa ima tudi z upravljanjem spletne trgovine. Odlično se izraža na papirju in zelo rada bere. Njena paleta interesov je raznobarvna in široka, kateri ni videti konca. Je del hitro rastoče ekipe Content Writer, kjer vam je na voljo za vsa vprašanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zadnjikrat na blogu

11.07.2024 Pisanje besedil
10.07.2024 Vsebinski marketing
09.07.2024 Pisanje besedil
08.07.2024 Pisanje besedil
07.07.2024 Družbeni mediji
06.07.2024 E-trgovina
05.07.2024 E-trgovina
04.07.2024 Pisanje besedil
03.07.2024 Pisanje besedil

Profesionalna poslovna besedila

Naročite vsebine

Postanite tekstopisec

Kariera

Tečaj pisanja besedil